Verplichting theoretische of praktisch examen

Wat zegt het wetboek Belgisch verkeersrecht betreffende de verplichting theoretische of praktisch examen – minder dan twee jaar houder van een rijbewijs?
Art. 38 §5 Wet van 16.03.1968 betreffende de politie over het wegverkeer (Wegverkeerswet)
De rechter moet het verval van het recht tot sturen uitspreken en het herstel van het recht tot sturen minstens afhankelijk maken van het slagen voor het theoretisch of praktisch examen indien hij veroordeelt wegens een overtreding begaan met een motorvoertuig die tot een verval van het recht tot sturen kan leiden en de schuldige sinds minder dan twee jaar houder is van het rijbewijs B.
Het eerste lid is niet van toepassing op artikel 38, § 1, 2°, in geval van een verkeersongeval met enkel lichtgewonden.
Het eerste lid is niet van toepassing op de overtredingen van de tweede graad, zoals bedoeld in artikel 29, § 1.) <W 2007-04-21/05, art. 2, 019; Inwerkingtreding : 01-09-2007>

Kosteloos rechtsbijstand? Het kan... 


Wanneer u een verkeersovertreding begaat (snelheidsovertredingen, rijden onder invloed, alcoholintoxicatie, plegen van vluchtmisdrijf, zware verkeersovertredingen, ... ) en al een proces verbaal of dagvaarding heeft ontvangen om te verschijnen voor de politierechtbank, zal u ongetwijfeld meerdere vragen hebben waarop u snel antwoord wenst:

  • Hoe verloopt de gerechtelijke procedure?
  • Welke sanctie riskeer ik? Geldboete? Rijverbod? Gevangenisstraf?
  • Kan ik bezwaar aantekenen? Is dit nuttig of niet?
  • Hoe bereid ik mij het beste voor?
U heeft dankzij de rechtbijstandsverzekering, die vrijwel steeds standaard in elke autoverzekering zit, recht op kosteloze bijstand van een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht die u kan helpen bij uw dossier.
Wenst u hierover meer informatie te ontvangen?Vul dan onderstaand formulier in en wij bezorgen u zo snel mogelijk de nodige informatie.

Nog vragen?

Heeft u na het surfen door onze website nog vragen of wenst u concrete informatie te ontvangen, aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen en wij nemen binnen de 24h contact op met u (weekdagen). U kan ons contact center tijdens de kantooruren ook bereiken op het nummer 09/265.00.65.
Deze website is een initiatief van Intolaw Advocaten

Over intoverkeersrecht.be

Intoverkeersrecht.be is de referentie inzake het Belgisch verkeers- en verzekeringsrecht. De informatie op deze website wordt regelmatig aangevuld en aangepast met nieuwe inzichten en voorbeelden. Zo stellen wij u onder andere een uitgebreide database van uitspraken van politierechtbanken beschikbaar, geven we u een overzicht van de mogelijke gevolgen van elk type verkeersovertreding en leggen we u haarfijn uit hoe een procedure bij dagvaarding verloopt.